/  / Oświadczenie zarządu Autosan SA

null
© Autosan SA
null

Obecny zarząd Autosan SA informuje, że od września 2012 podjął próbę restrukturyzacji spółki. Procesem naprawczym objęte zostały najistotniejsze elementy funkcjonowania spółki.

Wiadomości biznesowe są integralnym elementem Strefy Biznesu, płatnej części serwisu samar.pl skierowanej do profesjonalistów. W celu uzyskania pełnego dostępu do tej części serwisu prosimy o kontakt pod adresem email licencja@samar.pl lub poprzez formularz kontaktowy.
Obecny zarząd Autosan SA informuje, że od września podjął próbę restrukturyzacji spółki. Procesem naprawczym objęte zostały najistotniejsze elementy funkcjonowania spółki, takie jak:

- planowanie procesów
- standaryzacja pracy
- efektywna komunikacja
- działania redukujące kary umowne
- działania redukujące marnotrawstwo materiałowe
- działania redukujące błędy jakościowe
- eliminacja nadmiernej pracochłonności produkcji i zatrudnienia
- kompletacja dokumentacji technicznej
- redukcja zbędnego majątku oraz skupienie działalności produkcyjnej w jednej hali

Autosan SA od 2009 roku generował poważne straty, z roku na rok powodujące coraz większe problemy finansowe spółki. Wobec braku wystarczającej ilości rentownych zamówień rok 2013 jest kolejnym z rzędu rokiem, który firma zakończyłaby stratą.

Wobec wyczerpania możliwości dalszego finansowania działań restrukturyzacyjnych i działalności gospodarczej spółki zarząd Autosan SA zobowiązany jest, na podstawie przepisów art. 11 ust. 1 w związku z art. 10 Ustawy z dnia 28 lutego 2003 roku Prawo upadłościowe i naprawcze do sporządzenia wniosku upadłościowego, który został złożony do właściwego sądu w dniu 19 września 2013.

Zarząd ma jednocześnie nadzieję, iż wyznaczony przez sąd syndyk w ramach swoich uprawnień wynikających z ustawy będzie zmierzał do kontynuowania działalności gospodarczej prowadzonej przez spółkę.

Szukasz konkretnego artykułu? Wpisz szukane słowo lub frazę.

Wyszukiwanie zaawansowane